Prof Dr Zafer KARAER ÜNİVERSİTELER VE ÖĞRETMENLER
Yazı Detayı
29 Eylül 2021 - Çarşamba 21:44
 
ÜNİVERSİTELER VE ÖĞRETMENLER
Prof Dr Zafer KARAER
yalvacfm@hotmail.com
 
 

ÜNİVERSİTELER VE ÖĞRETMENLER

 


Değerli Okur, 
Üniversitelerimiz  açılıyor.. Yeni Eğitim-Öğretim yılının ülkemize, üniversitelerimize, bilime, eğitim camiamıza; hocalarımıza, öğrencilerimize hayırlı olmasını, bireysel ve kurumsal başarılarla dolu ve bilhassa ülkeye ve bilime katma değer sağlayan çalışmaların çokça yapıldığı bir yıl olmasını içtenlikle diliyorum..

 

Bir dileğim de bugün ve yarın ki nesiller için aşağıda belirttiğim gibi; ülkemizin içinde bulunduğu zor durumdan düzlüğe çıkması, muassır medeniyetler seviyesini yakalaması üniversitelerde eğitim-öğretimin bugünkü yapısından kurtarılması ve bunun için  öğretmen gibi öğretmenlerin yetiştirilmesi ile mümkündür.. 

 

Selam sevgi ve saygılarımla.. Zafer KARAER

 

                          EĞİTİM-ÖĞRETİMDE;
             ÜNİVERSİTELER VE ÖĞRETMENLER

 

Ülkemizin gelişmişlik ile ilgili kötü gidişin temel sorunu, ilk, orta ve yükseköğretimde öğretmen gibi öğretmen yetiştirilemiyor olmasındandır. Bunun birinci derecede sorumlusu,  öğretmen yetiştiren kurum üniversitelerdir. Tarih içinde bilhassa cumhuriyetin ilk yıllarından 40’lı yılların sonuna kadar en popüler meslek olan öğretmenlik, 60’lı yıllarda değerinden çok kaybetmiş, buna 70 li yılların sonunda üniversitelerin siyaseten popülist zihniyete hizmet adına, en kolay kadro ve meslek edindirme gibi çok yanlış anlayışla  sadece 45 günlük eğitimle, on binlerce lise mezunu öğretmen yapılmış, bu yetmezmiş gibi yine 2000’li yılların başında veteriner hekim, ziraat mühendisi ve daha bir çok farklı meslekten on binlercesine sadece pedagojik formasyon (!) karşılığı öğretmen unvanları verilmiştir. Bu durumda eğitim-öğretimde bugün gelinen noktada çok fazla yadırganacak bir durum olmasa gerek. Yani bugünkü nesil o günlerdeki öğretmenlerin eseridir.. Ayrıca en çok değişen bakanı ve eğitim-öğretim sistemi ile Öğretmenlik ayaklar altına alınmıştır.. 
Oysa zaman zaman;  Öğretmenlik en kutsal meslektir, öğretilen her harf için 40 yıl kölesi olunur diye de konuşuruz. Ama uygulamada bu anlayışı göremeyiz. Hatta hiçbir şey olamazsan öğretmen ol! deriz.. Bir ülkede üniversiteler öğretmenleri, öğretmenlerde yeni nesilleri, dolayısıyla yeni üniversite hocalarını akademisyenleri de yetiştirir..

 

Bugün üniversitelerde yetişen öğretmenlerin yetiştirdiği öğrencilere bakıyorsunuz, üniversite kapısına gelmiş 4 işlem muhakemesinden uzak, okuduğunu anlamayan ve anlatamayan (PISA verileri) bir nesil.. Yine öğretmenlerin yetiştirdiği akademisyenlere, onların üniversitelerine, dünya sıralamalarındaki yerlerine  bakıyorsunuz, hep alt sıralarda... 

 

Uzun lafın kısası; eğitim-öğretimin ve dolayısı ile ülkenin bugünkü durumundan A’dan Z’ye kadar üniversiteler sorumludur. Ülke çağı yakalayamamışsa üniversiteler sorumludur. Ülkenin bugün nesi var nesi yoksa hukuktan hekimliğe, mühendislikten öğretmenliğe, ekonomiden sanata, sosyal bilinçten, hürriyete, demokrasiden, cumhuriyete, cemaatten cemiyete, ağalıktan aşirete, üretimden tüketime, ihracattan ithalata iyi ve kötü gidişlerde birinci derecede üniversiteler ve o üniversitelerde yetişen öğretmenler sorumludur. Elbette siyaset ve iktidar var, ancak onlarında genellikle feyz aldıkları ve yetiştirildikleri yerler üniversitelerdir.. Sonuç olarak siyasete de, insana da, fabrikaya da, dolayısı ile ülkeye, dünyaya şekil veren yer üniversitelerdir..  Bu yüzden eğitim- öğretimde yeniden doğuşun başlangıç yeri üniversitelerdir. Tekrar yeni eğitim-öğretim yılını kutluyor, hayırlı olmasını ve başarılı, katma değerli bir yıl olmasını diliyorum.. Bu konuda çözüm önerileri de içeren üniversitelerde rönesans ve üniversiteler üzerine bir çok yazımı,  Ankara Üniversitesi kütüphanesi açık erişimde; "penceremden üniversite gerçekleri ve ülkem" kitabımdan okuyabilirsiniz..

 

Selam sevgi ve saygılarımla.. Zafer KARAER

 
Etiketler: ÜNİVERSİTELER, VE, ÖĞRETMENLER,
Yorumlar
Haber Yazılımı